Dissabte passat ens van convidar des d’ABEAM (Associació de Barcelona per a l’estudi i l’aprenentatge de les Matemàtiques) a participar en la seva XXVI Jornada Matemàtica, la qual cosa ens va fer molta il·lusió i hi vam anar encantats! Anem a explicar-vos una mica com va anar tot plegat.
08:50 Arribem a la UPC, toca acreditar-se i recollir els materials. La primera impressió és que hi ha molta gent!
09:15 Com anem carregats dels jocs que farem servir al taller, passem a la Sala d’Actes a agafar lloc. Comença amb la benvinguda pertinent a tots i totes les assistents i es dóna pas a la sessió plenària a càrrec del professor Claudi Alsina. Comencen les sorpreses i descobertes (si no el coneixeu val molt la pena!), amb el títol Felicitat, amor i matemàtiques dedica la seva presentació a explicar com estimar les matemàtiques i fer-les estimar. Només dir-vos que vam riure molt i vam coincidir en el fet que la ponència va ser molt top!
10:45 Canviem d’edifici i anem a la Facultat de Matemàtiques i Estadística, on ens espera un esmorzar amb entrepans, fruita i croissants, acompanyat de cafè, infusions i altres begudes. L’organització va preveure aquesta pausa amb molt d’encert (o amb molt bon gust).
11:40 Comencen les Comunicacions simultànies, aquí ens dividim. Dos anem a escoltar a la Mònica Rosado (Set ABEAM) sobre com apropar els jocs de taula a l’aula de matemàtiques. Fa una justificació magnífica (i ajustada al temps) del perquè els jocs poden ser un gran instrument a les aules. Els altres dos fan un cop d’ull a l’aula del nostre taller i comencen a preparar (o això ens van dir).
12:10 Arribem a l’aula per preparar-nos per al taller Matemàtiques lúdiques, primer toca fer un tetris amb les taules (sort que som quatre i en un moment ho tenim enllestit). I comença a arribar la gent. Expliquem què farem i comencem a jugar: primer un joc simultani amb tots i totes les participants i després fem cinc grups i distribuïm un joc a cada taula. Tenen 15′ per poder jugar (nosaltres els expliquem) i després fem rotació a una altra taula (en total 3 rotacions). Van poder jugar a Happy Salmon, Diamant, Código secreto 13+4, Shikoku, Fórmula perfecta i Piko piko (i van quedar molts altres jocs a la recàmera). Per finalitzar omplen una petita fitxa per indicar què es pot treballar i a quin curs, destacant les àrees, competències i sabers. Aprofitem per explicar l’adaptació del Fantasma Blitz que es pot consultar al Catàleg d’Experiències Lúdiques (CEL). S’acaba el temps, però sortim molt contents del taller i sembla que els i les participants també.
13:30 Gairebé amb la llengua fora arribem a l’aula on es farà la comunicació Donant a conèixer l’ABJ a càrrec de l’Àlex Caramé. Ens explica breument com enten la diferència entre Gamificació i ABJ. I a continuació presenta dos recursos molt interessants: el Catàleg d’Experiències Lúdiques (CEL) i l’Aula de Jocs de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i Laboratori de Jocs. El primer és un repositori d’experiències d’ABJ amb més de 320!!! (i a sobre gratuït!). L’Aula de Jocs un espai amb més de 800 jocs de taula per donar a conèixer l’ABJ (en serio?!!!!)
13:55 És hora de dinar! Molt ben organitzat i bona teca. Aprofitem per fer valoració del matí: el taller ha funcionat molt bé i a la comunicació va haver-hi interès. Estem molt contents!
16:00 Amb l’energia del dinar marxem a participar en el taller Jocs de taula, per apropar-se a les matemàtiques amb més estima de Set ABEAM a càrrec de l’Agustín Marín, l’Helena Garví, la María Belles i la Mónica Casas que ens fan jugar a diversos jocs: Club A, Pentanimo, Danger i Misión Cumplida. Ens ho vam passar molt bé!!!
Sortim d’aquesta jornada estimant una mica més les matemàtiques i contents de veure que d’altres també defensen (i molt bé) el joc com a eina d’aprenentatge. Hem passat un dia ben complet a les jornades d’ABEAM!!!